Houtstaal, kwalitatief hoogwaardig!

“Ruimte voor eigen ideeën”

De houten woning van de familie Van Wiggen is ontworpen door architect Alexandra Dietzsch. Jan, in het dagelijks leven zelfstandig projectleider, zorgde voor de uitwerking van het ontwerp en de begeleiding van het bouwproces. Het vinden van een geschikte aannemer was nog een behoorlijke klus, zo laat hij weten: "Ik heb met verschillende houtskeletbouwers om de tafel gezeten, maar stuitte steeds op hetzelfde probleem: ze werkten allemaal met hun eigen bouwsystemen en daar sloot het ontwerp niet op aan. En het laatste wat ik wilde, was mijn droomhuis aanpassen aan het bouwsysteem van de aannemer."

Verstand van hout
Na verloop van tijd kwam Jan bij Houtstaal terecht: "Ik zocht een partij die verstand had van hout en lette niet zozeer op de producten die gemaakt werden", zegt Jan. "Aan de andere kant: toen ik zag welke gebouwen Houtstaal had opgeleverd, wist ik dat de bouw van mijn woonhuis geen probleem moest zijn. Nog belangrijker vond ik de bereidheid om het ontwerp uit te werken zoals ik bedacht had. Er was ruimte voor mijn ideeën. Sterker nog, Houtstaal paste zijn bouwsysteem er zelfs op aan!"

Onderlinge klik
De bouw van het woonhuis werd gekarakteriseerd door een goed afgestemde onderlinge samenwerking. Jan: "Ik zette alle elementen op tekening, Arjan Visscher van Houtstaal verzorgde het timmerwerk en de bouw van het casco op locatie. Vervolgens heb ik de afbouw gedaan. Alles verliep perfect, iedereen wist wat hem te doen stond en er was sprake van een onderlinge klik. Waar Houtstaal zich in onderscheidt? Vakmanschap, persoonlijke benadering en klantvriendelijkheid."

Duurzaam concept
De bijzonderheid van het houten gebouw zit in de vorm, maar ook in het duurzame karakter. "In 2003 is het concept van de woning bedacht", aldus Jan. "Het hele Cradle to Cradle verhaal van Al Gore was toen nog niet in beeld, maar het huis voldoet er wel aan. Zo hebben we uitsluitend natuurlijke materialen in het gebouw verwerkt en een duurzaam installatieconcept met een warmtepomp en een warmtewisselaar in de bodem. Bovendien, en dat is niet onbelangrijk, het woont ook heerlijk!"