Historie
Houtstaal

Tot 1980 maakte Houtstaal deel uit van de werkmaatschappij Haring Constructiebouw. Hier werd de basis gelegd voor onze kennis en ervaring in spantconstructies, houtskeletbouw en exclusieve houtbouw. De laatste dertig jaar opereren we als zelfstandig bedrijf en zijn we de persoonlijke partner van particulieren, stichtingen, gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat en bedrijven in de agrarische sector.

1950

In 1950 is het bedrijf "Constructiebouw Haring N.V. te Boskoop opgericht. Een grote opdrachtgever was “Pernis” voor opslagtanks olie industrie. Daarnaast ook een “agrarische” tak in de vorm van destijds hele moderne opslagmogelijkheid voor hooi in de vorm van hooibergen.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Dit waren grote (tot wel 12x12m1.) verstelbare / beweegbare kapconstructies met IJzeren of Betonnen roeden (= staanders). Industriële “look” met ijzeren golfplaatjes maar grote opslagmogelijkheid tot wel 1500m3. Hooi.
Bij de zeskanten uitvoering ook mogelijkheid een hooikanon in de top van de kap, om hooi er in de kunnen “blazen”

1958

Er is nog een rapportage uit 1958 aanwezig voor onderzoek van de kwaliteit van de opslag van hooi onder hooi-bergen van de Nederlandse Heidemaatschappij, waar Constructiebouw “Haring” uit Boskoop kosteloos een kapberg (hooiberg) ter beschikking stelde.

1970

Rond 1970 is er is de agrarische sector een omslag gekomen naar meer interne opslag in de vorm van kapschuren en de opslag van hooi als persvoer, opslag onder plastic en tussen beton keerelementen, veel minder arbeidsintensief.
De verkoop van hooibergen liep daardoor terug en is daarna als zelfstandig bedrijf onder leiding van Henk Haring als Houtstaal ( toen nog in Boskoop) verder gegaan met als verdere specificatie stallen, kinderboerderijen en hooibergen in de particuliere markt, meestal in combinatie met een stal en hooiopslag op de zolder.


In de zorgsector en bij de kinderboerderijen hele turnkey projecten, met volledige inrichting met kantine, kantoor, (mindervalide) toilet, sanitaire ruimte, werk / vergaderruimte, en educatie, waarbij cliënten van uit de zorgsector maar ook leerlingen uit scholen onderdak vonden en vinden.


Als “zijtak” voortgezet uit het constructiebedrijf de verkoop ( vaak in samenwerking met Jongerius wintermachines) en plaatsing van zoutopslagen voor Rijkswaterstaat, Provincies en gemeenten. Vorm vaak in de vorm van een hooibergkapconstructie met betonnen keerelementen, of toogdak opslag, met vaste kapconstructie of roldak, beiden geplaatst op betonnen keerelementen.

1974

Hier ziet u het orderboek dat in 1974 in gebruik was door het bedrijf “Houtstaal”. Dit orderboek, gebruikt door Houtstaal, bevatte alle essentiële informatie over geplaatste bestellingen, klantgegevens, leveringsdata en betalingsvoorwaarden. Het was een belangrijk hulpmiddel voor het bijhouden van de zakelijke transacties en het beheren van de voorraad. Destijds waren digitale systemen nog niet wijdverspreid, waardoor veel administratieve taken handmatig werden uitgevoerd. Het orderboek bood een gestructureerde en overzichtelijke manier om de verkoopactiviteiten te documenteren en te volgen, wat cruciaal was voor het succesvol runnen van een bedrijf zoals Houtstaal in die periode.

1980

Vanaf 1980 is Houtstaal gevestigd in Zaltbommel (terrein Constructiebouw “Haring” is bestemd voor woningbouw)

Met een grote eigen productieloods om werkzaamheden zoveel mogelijk voor te bereiden / prefabriceren om op de locaties (door geheel Nederland) sneller te kunnen werken. Uitbreiding van de producten toen voornamelijk in clubgebouwen, machine loodsen, houtvesterij, dierenasiel en in de zoutsector calciumtanks dat is opslag van pekelwater met oplossing van 20% zout in water in grote betonnen opslagbakken.

1998

Vanaf 1 januari 1998 is Houtstaal verkocht aan de huidige eigenaar (wegens gebrek aan opvolging) Arjan Visscher, die het bedrijf een tijdje “op de oude voet” heeft doorgezet, dit met een inwerkperiode van 4 jaar samen met Henk Haring.



2000 - heden

Vanaf jaar ca. 2000 is de uitbreiding van de activiteiten meer en meer op de particuliere sector gericht omdat door de schaalvergroting bij gemeentes de “zoutprojecten” te grootschalig werden voor een kleine speler als Houtstaal